Çin güneş enerjisi sektörü büyüyor

Çin güneş enerjisi sektörünün ABD’nin tarifesine rağmen genişleyen iç pazar ve güçlü küresel talep sayesinde büyümeye devam ettiği kaydedildi.

Uzmanlar ABD’nin 9 Mayıs’ta açıkladığı ve PV ürünleri dâhil olmak üzere Çin’den yapılan ithalata 200 milyar dolar tutarında yüzde 25’lik bir ek vergi getirmesinin güneş sektörüne etkisinin az olacağını düşünüyor. Bunun nedeni olarak da ABD’nin Çin’in PV ihracatının yalnızca küçük bir kısmını temsil etmesini ve genişleyen iç pazar ve güçlü küresel talep olarak sıralıyorlar.

YILIN İLK ÇEYREĞİNDE ÇİN’İN PV ÜRÜN İHRACATI %81 ARTTI

Çin Makine ve Elektronik Ürünler İthalat ve İhracat Ticaret Odası tarafından yayınlanan bir rapora göre, bu yılın ilk dört ayında, Çin’in PV ürün ihracatı yıllık % 81 artışla 20.6 gigawatt (GW) seviyesine yükseldi. Rapora göre en büyük ihracat pazarları arasında Hollanda, Vietnam, Hindistan ve Avustralya yer alıyor. 

ABD, 2011 yılından bu yana Çin PV ürünlerine yönelik damping ve telafi edici vergiler uygulamaya başlamıştı ve o zamandan beri ticaret hacmi düştü. Oda’nın verilerine göre 2018’de ABD’ye yalnızca 61 megawatt gücünde PV ekipman ihraç edildi. Yine Oda’nın verilerine göre, Çin ile AB arasında PV ürünlerinin serbest ticareti Eylül 2018’de yeniden başladı ve izleyen çeyrekte ikili ticaret hacmi ikiye katlandı. AB’ye yönelik dış ticaret, yılın ilk çeyreğinde yıllık % 957,7 artışla Çin’in toplam PV ihracatına 3,54 GW katkıda bulundu. 

Kaynak: Çin güneş enerjisi sektörü büyümeye devam ediyor

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......