Düşen yenilenebilir maliyetleri iklim hedeflerini yükseltiyor Kaynak: Düşen yenilenebilir maliyetleri iklim hedeflerini yükseltiyor

Yenilenebilir enerji teknolojilerinde devam eden maliyet düşüşleri iklim kriziyle mücadelede daha iddialı hedefleri olanaklı kılıyor. 

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) yayınladığı Yenilenebilir Enerji Maliyetleri 2018 Raporu’na göre, dünyanın bir çok yerinde halihazırda en ucuz elektrik üretim kaynağı olan yenilenebilir enerji kaynaklarında maliyetler düşmeye devam edecek. Bu durum ise iklim kriziyle mücadelede daha iddialı hedeflere kapı aralıyor. 

Rapora göre, 2018 yılında yenilenebilir enerji teknolojilerinde rekor maliyet düşüşü gözlemlendi. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisi teknolojilerinde maliyet indirimlerinin önümüzdeki on yılda da devam edeceği belirtilen rapora göre, konsantre güneş enerjisinden (CSP) elektrik üretiminin maliyeti küresel ölçekte ortalama %26 oranında azalırken, fotovoltaik panelleri ve karasal rüzgar santrallerinden elektrik üretim maliyeti %13 oranında düştü. 

Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından biyoenerjide maliyetler %14, hidroelektrikte %12, jeotermal enerji ve denizüstü (offshore) rüzgar enerjisinde %1 oranında azalma gösterdi. Rapora göre ayrıca deniz üstü rüzgar enerjisi santrali ve fotovoltaik güneş enerjisi santrali yatırımları finansal destek olmadan bile fosil yakıtlı santrallerden daha ucuza elektrik üretiyorlar. Bu temiz kaynaklar 2020 yılına kadar en ucuz fosil yakıt alternatifinden bile daha ucuz hale gelecek.

YENİLENEBİLİR ELEKTRİĞİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN BELKEMİĞİ

IRENA Genel Müdürü Francesco La Camera, yenilenebilir elektriğinin sürdürülebilir olmayı hedefleyen herhangi bir gelişmenin belkemiği olduğunu vurgulayarak, “Paris Anlaşmasının iklim hedeflerini yerine getirmek istiyorsak, yenilenebilir enerjileri hızlandırmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Yayınladığımız rapor uluslararası topluma açık bir sinyal veriyor: Yenilenebilir enerji, ülkelere çalışmalarını ölçeklendirmeyi mümkün kılan düşük maliyetli bir iklim çözümü sunuyor” dedi. 

IRENA maliyet çalışmasını, 17.000 yenilenebilir enerji üretim projesi ve 9000 ihale ve enerji alım sözleşmesini baz alarak oluşturdu. Rapor, temel yenilenebilir enerji teknolojilerinin her biri için son trendleri ortaya koyuyor.

Kaynak: Düşen yenilenebilir maliyetleri iklim hedeflerini yükseltiyor

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......