Farklı dağıtım bölgelerinde kurulacak lisanssız üretim tesisi başvuruları ertelendi

Lisanssız elektrik üretim yönetmeliği değişikliği ile üretim ve tüketim noktaları farklı olacak yeni yatırımların başvuru tarihleri değiştirildi
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Resmî Gazete’nin 31 Aralık 2022 tarihli 5’inci mükerrer sayısında yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hakkında bir açıklama yayınladı.
Açıklamada farklı dağıtım veya görevli tedarik şirketleri bölgelerindeki üretim ve tüketim noktalarına yönelik mevcut veya yeni yatırımlar için yapılabilecek başvurulara dair güncel durum bilgisi paylaşıldı.
Ayrıca bu kapsama girecek lisanssız yatırımlarına yönelik mahsuplaşma altyapısının hazırlanma süresinin uzatıldığı bilgisi de verildi.
1 Ekim 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile lisanssız elektrik üretim yatırımlarının kapsamı, tüketim ve üretim noktalarının farklı dağıtım ya da görevli tedarik şirketi bölgeleri içinde yer alabilmelerine imkan sağlayacak şekilde genişletilmişti. Yönetmelik ile farklı noktalarda gerçekleşen üretim ile tüketimlerin mahsuplaşılmasına da imkan sağlanmıştı.

GENSED tarafından değişiklik ile ilgili yayınlanan açıklama şu şekilde;
31 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete’nin 5. mükerrer sayısında yayınlanan Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmelik değişikliğiyle;

  • Üretim ve/veya tüketim tesislerinin farklı dağıtım ya da görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içinde olması halinde mahsuplaşma işlemlerinin EPİAŞ tarafından yürütülmesine ilişkin gerekli alt yapı hazırlama süresi 3 aydan 9 aya uzatılmış,
  • Üretim tesislerinin farklı görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içinde olmasına yönelik yeni başvuru tarihi 1/1/2023 yerine 1/07/2023 tarihi olarak belirlenmiş
    bulunmaktadır.
    Dolayısı ile işletmede olan veya 1 Temmuz 2023 tarihine kadar işletmeye girecek üretim tesisleri ile farklı dağıtım ya da görevli tedarik şirketi bölgesi içindeki tüketim tesislerinin mahsuplaşma işlemleri, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar üretim tesisinin bulunduğu bölgedeki görevli tedarik şirketi tarafından yürütülecektir.
    Sonuç olarak ilgili yönetmeliğin 5.1.h maddesi kapsamında, mevcutta lisanssız üretim tesisi olup (OSB içi çatılarda vb.) farklı dağıtım bölgesinde üretim tesisi kurmak isteyen veya farklı dağıtım bölgelerinde birden fazla üretim tesisi kurmak isteyen tüketim tesisleri için 1 Ocak 2023 olarak belirlenen başvuru yapabilme tarihi 6 ay uzatılarak 1 Temmuz 2023 tarihine ertelenmiştir.
    Mevcutta üretim tesisi olmayan tüketim tesisleri için farklı dağıtım bölgesi içerisinde üretim tesisi (tek bir dağıtım bölgesi içerisinde birden fazla üretim tesisi olabilir) kuruma başvuru süreçleri devam etmektedir.
    Aynı kapsamda bir dağıtım bölgesi içerisindeki üretim tesisleri ile aynı tüzel kişiliğe ait farklı dağıtım bölgelerindeki tüketim tesislerinin ilişkilendirme işlemleri de devam etmektedir.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......