Solar İstanbul 2020 Fuar’ı 11-13 Mart 2020 Tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde Gerçekleştirecek

Solar İstanbul 2020 – Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı adıyla düzenlenecek olan fuar 11-13 Mart 2020 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirecek.

Yenilenebilir enerji üretimi ve kullanımı konusu hem dünyada hem de ülkemizde önemini giderek artırıyor. Enerjiyi kesintisiz temin edebilmek ve bunu yerli ve temiz yollarla sağlayabilmek ise her ülkenin en önemli misyonlarından biri konumunda. Bu noktadan hareket eden Türkiye’nin önde gelen fuarcılık şirketlerinden TG Expo Uluslararası Fuarcılık, güneş enerjisi sektörünün önde gelen derneklerinden GENSED işbirliği ile güneş enerjisi odağında ilk kez fuar düzenleyecek.

TG Expo ve GENSED güneş enerjisi sektörünün en kapsayıcı fuarını düzenlemeye hazırlanıyor

SOLAR İSTANBUL FUARI 11-13 MART’TA İSTANBUL’DA

Solar İstanbul 2020 – Güneş Enerjisi, Enerji Depolama, Elektrikli Ulaşım ve Dijitalleşme Fuarı ve Konferansı adıyla düzenlenecek olan fuar 11-13 Mart 2020 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirecek.

Güneş enerjisi, yenilenebilir enerji kaynaklarında güneşin yeri ve geleceği, enerji depolama, e-ulaşım ve dijitalleşme konularına odaklanacak olan Solar İstanbul 2020, güneş enerjisi alanında ulusal ve uluslararası arenadan yatırımcılar, üreticiler, yan sanayii temsilcileri, düzenleyici kuruluşlar, yerel yönetimler, enerji depolama şirketleri, enerjide dijitalleşme konularında çalışan şirket ve uzmanların yanı sıra tüm sektör derneklerini ve akademiyi de bir araya getirecek.

Solar İstanbul 2020 için bir konuşma yapan TG Expo Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Akyıldız, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında son 10 yılda gerçekleştirdiği ciddi gelişmenin bu alandaki etkinliklerin de artırılması gerektiğine işaret ettiğini belirtti. “Yaşadığımız iklim krizi de özellikle hem güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklara hem de bu kaynaklardan enerji üretilebilmesi için yerli teknoloji üretimine daha fazla odaklanmamızı zorunlu kılıyor, aslında bu süreç bir seçim değil bir görev olmalı” diyen Akyıldız, dünyanın farklı bölgelerinde 8 ayrı uluslararası enerji etkinliğinde imzası bulunan bir şirket olarak Türkiye’deki ilk enerji fuarlarını güneş enerjisi alanında düzenlemenin kendileri için ayrı bir önemi olduğunu kaydetti.

Fuarı düzenleme misyonları hakkında bilgiler veren Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED Başkanı Halil Demirdağ da sektörün sahip olduğu kapasitenin 2014 yılında sadece 40 MW iken bugün itibarıyla 5.600 MW’ı aştığını dile getirerek bu büyümenin daha etkili bir şekilde gerçekleşmesi için tüm sektörü bir araya getirmek istediklerini vurguladı. Türkiye’nin bugün kendi kaynaklarıyla kurduğu fabrikalarda çok yüksek yerlilik oranına sahip güneş panelleri üretebildiğine dikkat çeken Demirdağ sözlerine şöyle devam etti: Sektör bu panelleri yalnızca Türkiye’de kullanmıyor, aynı zamanda dünyanın pek çok ülkesine de ihraç ederek ciddi bir ekonomik hareketlilik yaratıyor. Ülkemizde eğitim almış ve yine ülkemizde deneyim kazanmış mühendislerimizin ve teknik kadrolarımızın kurduğu güneş enerjisi santralleri, bugün Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarını da çevreci ve temiz enerjiyle aydınlatıyor. Örneğin Türk inşaat firmaları Afrika’da çok güçlü. Onlara ‘Gelin, güneşi Afrika pazarında beraber büyütelim’ çağrısında bulunuyoruz. Bu gibi yerel ve küresel ölçekte gelişmeleri gözeterek, GENSED olarak güneş enerjisi sektörünün çok daha hızlı bir şekilde gelişmesine ve büyümesine katkı yapmak amacıyla bu fuarı TG Expo ile birlikte düzenlemeye karar verdik. Ancak bu sadece bir sektör derneğine mal edilebilecek bir konu değil, bu sebeple güneş enerjisi alanında sektörün gelişimi için çalışan tüm diğer dernekleri de fuarın sahipliğine davet ettik. Bu fuarı ve konferansı bu anlamda da çok önemsiyoruz.”

30 yıl boyunca harcanacak 18 milyar dolar ülke kasasında kalabilir

Halil Demirdağ ayrıca “Güneş enerjisi gerçekten en ucuz ve tamamen yerli bir enerji kaynağı konumunda. Güneş enerjisi santrallerinin ömrünün 30 yıl olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda şu anda 5.600 MW’ı bulan kurulu güç ile 30 yılda ithal yakıtlara harcanabilecek 18 milyar doları ülkemizin kasasında tutmuş olacağız.” dedi.

“Güneş aslında batıdan doğuyor, doğuya doğru geliyor”

Konar Enerji CEO’su ve Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED Başkan Yardımcısı Tolga Özdemir “Güneş aslında batıdan doğdu, doğuya doğru geliyor. Bu enerji kaynağından doğan yeni teknolojilerle daha çok insanı tanıştırmak istiyoruz. Bugün güneş enerjisi diyoruz, yarın batarya teknolojilerinde çok daha iyi teknolojiler keşfedeceğiz.  Mikroşebekeler gelişecek. TG Expo ile düzenlemeye karar verdiğimiz bu fuarın aslında amacı bu ekosistemdeki son teknolojileri duyurmak, ülkemizin sahip olduğu potansiyeli yurtdışına, yurtdışındaki deneyimleri ülkemize transfer etmek. Özellikle konferans programının içeriği, Avrupa’dan ve bazı yeni pazarlardan gelen temsilciler ile birlikte profesyonel altyapı ve tartışma teknikleri ile hazırlanacak olan konulardan oluşacak. Bu anlamda ziyaretçiler ve katılımcılar birebir fuarı deneyimlediklerinde etkisini ve fuarın nihai hedefini daha iyi anlama fırsatı yakalayacaktır.” diyerek hayırlı olsun dileklerini iletti.

Toplantıda kısa bir konuşma yapan ve güneş özelinde çok büyük bir girişim olan Solar İstanbul Fuarı’na destek vermenin kendileri için önemini aktaran GÜYAD Yönetim Kurulu Üyesi Erinç Kısa ise son 5 yılda güneş enerjisi alanında üretim yapan tesislerin kapasitesinin yaklaşık 5.600 MW’a geldiğine dikkat çekerek güneş, rüzgar, jeotermal gibi yerli ve maliyetsiz kaynaklardan mutlaka yararlanmak gerektiğine vurgu yaptı. “Bu nedenle bizler GÜYAD olarak kendisini ispatlamış bir mekanizma olan YEKDEM’in devam etmesi gerektiğine inanıyoruz” diyen Erinç Kısa, 31 Aralık 2020 sonuna kadar işletmeye giremeyecek yatırımcıların yatırımlarının atıl kalmaması ve istihdam yaratması amacıyla bu yatırımlara özel süre uzatımı verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Fuar broşürü

http://www.solaristanbul.com.tr/img/solarsatis-brosur-tr.pdf

Bilgi için:  www.solaristanbul.com.tr

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......