Dünyanın Güneşine Talibiz

“Yenilenebilir Enerji Sektörünün Yeni Nesil Ticari Platformu,  Solar+Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit, uluslararası enerji yatırımcılarını Türk iş dünyası ile İstanbul’da buluşturdu”

Türkiye’nin tek güneş enerjisi ve enerji depolama Fuarı Solar+Storage NX ve eş zamanlı düzenlenen sektördeki tek elektrikli araç şarj altyapısı odaklı Fuar ve Zirve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit, 31 Ağustos – 02 Eylül 2023 tarihleri arasında İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde toplam 83 ülkeden 7 bin 503 tekil ziyaretçiyi ve 137 katılımcı firmayı ağırladı.

Güney Afrika, ABD, BAE, Hollanda, Çin, Hindistan, Bulgaristan, İsrail uluslararası katılım sağlarken, Afrika ve Balkan ülkeleri ile EMEA Bölgesi’nden 230 kişilik Alım Heyeti, fuarlarda yerli iş ortakları ile yeni işbirliklerine imza attılar. Fuar, önümüzdeki yıl 7-9 Kasım 2024’te İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını ziyarete açacak.

Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon taahhüdünün gerçekleştirilmesi adına önemli bir misyon üstlenen Solar+Storage NX Fuarı ve eş zamanlı düzenlenen NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit Fuar ve Zirvesi, uluslararası enerji yatırımcıları ve Türk iş dünyasını İstanbul’da buluşturdu. İlk kez düzenlenen fuarlar, güneş enerjisi sistemleri, enerji depolama, akıllı enerji çözümleri, elektrikli araçlar, şarj teknolojileri ve E- Mobilite sektörlerinde katılımcılarına sunduğu benzersiz ihracat olanaklarının yanı sıra sektör profesyonellerinin güncel bilgi alışverişi yapabilmeleri için de ideal bir platform görevi gördü. Fuarlar, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. – EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu tarafından, GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram ve TEHAD Yönetim Kurulu Üyesi, Otomotiv Yazarı Okan Altan’ın katıldığı törenle ziyarete açıldı.

Afrika ve Balkan ülkeleri ile EMEA Bölgesi’nden 230 kişilik Alım Heyeti Solar+Storage NX’deydi

Güneş enerjisi ve enerji depolama ile elektrikli araç şarj altyapısı sektörlerinin Solar+Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit ile Türkiye’de ilk kez aynı çatı altında buluştuğuna dikkat çeken Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Feraye Gürel, “Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) ve Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) işbirliği ile düzenlediğimiz fuarlarımız, daha ilk yılında güneş enerjisi ve elektrikli araç sektörlerinin ilgi odağı oldu. Üst düzey, güçlü karar vericiler Alım Heyeti Programımız kapsamında katılımcılarımız ile uzun vadeli ilişkiler kurmanın ilk adımlarını attılar. Afrika ve Balkan ülkeleri ile EMEA Bölgesi’nden 230 kişilik Alım Heyeti fuarlarımızdaydı ve yeni işbirliği fırsatları için yerli iş ortakları ile görüşmeler yaptılar. Fuarlarımızın bu yıl sektör için ortalama 2 milyar dolar iş hacmi yarattığını öngörüyoruz.” dedi.

En çok ziyaretçi, sektörü domine eden Çin’den geldi

Toplamda 83 ülkeden 7 bin 503 tekil ziyaretçiyi ve 137 katılımcı firmayı ağırladıklarına dikkat çeken Gürel, “En çok ziyaretçi katılımı Türkiye ile birlikte ülkemizde yatırım görüşmeleri yapmakta olan ve şu anda sektörü domine eden Çin’den sağlandı. Ziyaretçi katılımında Çin’i, Kırgızistan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Kenya, Tunus, Yemen, Güney Afrika takip etti. Solar+Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit’in uluslararası katılımcıları ise Güney Afrika, ABD, BAE, Hollanda, Çin, Hindistan, Bulgaristan, İsrail oldu. Çok başarılı bir fuar geçirdik, katılımcılarımızın büyük çoğunluğu daha şimdiden önümüzdeki yıl da fuarımızda yer alacaklarını ifade ettiler. 7-9 Kasım 2024’te yine İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde daha büyük alanda ve geniş katılımla yenilenebilir enerji dünyasını buluşturacağız.” dedi.

35’i aşkın oturumda 115’den fazla konuşmacı, deneyimlerini paylaştı

Öte yandan GENSED işbirliği ve konferans içerik ortağı solar teknoloji dergisi PV Magazine Grup’un stratejik ortaklığı ile Solis Renewable Hub tarafından düzenlenen Solar+Storage Exclusive Forum ve fuarlar kapsamında düzenlenen tüm konferanslarda, 3 gün boyunca 35’i aşkın oturumda 115’den fazla konuşmacı, sektörün geleceğine ışık tutan deneyimlerini paylaştı.

Solar+Storage NX Fuarı kapsamında 31 Ağustos – 01 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul’da TÜYAP Palace Hotel’de yapılan Forum’da 20’yi aşkın uluslararası uzman konuşmacı söz aldı. 2 gün süreli etkinlikte hücre teknolojileri, büyük ölçekli enerji depolama batarya sistemleri, mevzuatlar ve finansman konuları öne çıktı.  

Türkiye enerji depolamada büyük bir potansiyele sahip

Solar+Storage Exclusive Forum’da konuşan Almanya, Bulgaristan, Çin, Hollanda gibi ülkelerden uluslararası enerji liderleri, Türkiye’nin enerji depolamada büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin bu alanda daha yolun başında olmasını avantaja çevirerek, diğer ülkelerin hatalarına düşmeme şansı olduğunun altı çizilirken; solar sektörünün güçlü yönetmelikler ile desteklemesi, pazara girmek isteyen şirketlere teşvik sağlanması ve bu tarz projelere destek için sübvansiyonun çok önemli olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca,  enerji depolamada büyük ölçekli bataryaların daha çok kabul gördüğü ve elektrikli araçların büyük rol üstlenmesinin öngörüldüğüne de işaret edildi.

Türk ve Afrikalı kadın enerji liderleri uzun vadeli iş işbirlikleri ve dostluklar geliştirdi

Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörü başta olmak üzere enerji sektörünün gelişiminde aktif rol alan kadın profesyonellerin iletişim grubu; TWRE – Yenilenebilir Enerji ve Enerji Sektörü Türk Kadınları ile enerji sektöründeki Afrikalı iş kadınlarının daha başarılı ve güçlü olması için kurulan oluşum; AWEap – Enerji ve Güç Sektörü Afrikalı Kadınları, African Turkish United Sisterhood’ oturumlarında bir araya gelerek uzun vadeli iş işbirlikleri ve dostluklar geliştirdi. Etkinliği sektörde fırsat eşitliğine katkı sağlaması hedeflendi.

GENSED İnteraktif Özel Oturumlarında Sektördeki Sorunlar Ve Çözüm Önerileri Konuşuldu

Solar+Storage NX Fuarı kapsamında düzenlenen Solar+Storage Exclusive Forum’da Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GENSED tarafından, GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan’ın moderatörlüğünde iki interaktif özel oturum düzenlendi. “SOLAR Mevzuat: Dünü Bugünü ve Yarını” ve “Enerji Depolama Mevzuatı-Bugünü ve Yarını” başlıklarını ele alınan oturumlarda uzman isimler konuşmacı olarak yer alırken, etkinlikler sektör tarafından yakından takip edildi.

Dünyaca ünlü otomotiv markaları en son model elektrikli araçlarını fuarda sergiledi

Türkiye’de ilk kez sahneye çıkan 2 elektrikli araç markası Voyah Free ve HONGQİ E- HS9, premium segmentteki en yeni modellerinin prömiyerini, araba meraklılarının uzun zamandır özledikleri otomobil fuarı atmosferinde gerçekleşen NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit Fuar ve Zirvesi’nde yaptı. Lüks segmentte yer alan ve Türkiye’de ilk kez sergilenen modeller, ziyaretçilerin en çok uğradığı  standlar arasında yer aldı. Fuarda dünyaca ünlü onlarca otomotiv markasının TOFAŞ FIAT 500 e, Renault Zoe, Dacia Spring, Skywell ET5, LeapMotor T03, MG4, ZS EV, Maxus, KİA EV6, BMW i4, iX ve i7 ile Mercedes-Benz EQS, EQE, EQB ve EQA ve Avrupa elektrikli otobüs pazarının lideri Karsan’ın e – jest modeli ile TESLA Club gibi elektrikli araç modelleri sergilendi.

Geleceğin mobilite çözümlerine dair öngörüler paylaşıldı

NextGen -Mobility + Charge Expo & Summit Fuar ve Zirvesi aynı zamanda uzman konuşmacıların yer aldığı “Elektrikli Otomobillerin Kullanım Gerçekleri”, “Elektrikli Araç Teknolojileri”, “Akıllı Şehirler ve Akıllı Hareketlilik” ve “Şarj Teknolojilerindeki Son Gelişmeler” gibi elektrikli araçlara dair çeşitli panellere de ev sahipliği yaptı. Katılımcı ve ziyaretçilerin ilgiyle takip ettiği paneller sayesinde elektrikli araçlar hakkında merak edilen pek çok soruya cevap bulunurken, gelecekte bizleri bekleyen mobilite çözümlerine dair öngörüler paylaşıldı.

Dünyanın her yerinden satın almacılar ve araştırmacı aynı global ağ içinde buluştu

Solar Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit’te Güneş Enerjisi Sistemleri, Enerji Depolama Teknolojileri, Mühendislik, Tedarik ve İnşaat, EPC Projeleri,  Dijitalizasyon, Akıllı Enerji Çözümleri, elektrikli araçlar ve başta şarj sistemleri, çekme bataryası ile E-Mobilite ürün grupları sergilendi. Geleceğin enerjisi için sektörün buluşma noktası olan fuarlarda, yatırımcılar ile geliştiriciler, tüketiciler ile arz ediciler, kamu karar alıcıları ile enerji sektörü, enerji üretim, dağıtım ve satış firmaları ile proje geliştiricileri, proje geliştiricileri ile finansörler ve depolama teknolojisi mucitleri elektrikli araç şarj altyapısı ve teknolojisini sektör liderleri, devlet görevlileri, belediyeler, kamu hizmeti veren şirketler, yerleşim alanları ve her sektörden satın almacılar ve dünyanın her yerinden gelen araştırmacı bilim insanları aynı global ağ içinde buluştu.

20’den fazla stratejik partnerin desteği alındı

Sektörü temsil eden bakanlıklar, kamu kuruluşları, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri ile güçlü iş birlikleri kuran Solar+Storage NX Fuarı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere EPDK, EPİAŞ desteği, GENSED işbirliği ve AKÜDER, ÇEDBİK, ETD, GÜYAD, MÜSİAD, TENVA, TÜROB’un stratejik partnerliği ile düzenlendi. Efes Enerji “Ana Konferans Salonu” sponsorluğunu üstlenirken, Kontek Enerji “EPC” sponsorluğunu, HSA Enerji “Solar Panel Teknoloji” sponsorluğunu, Dron Market “Dron Teknoloji” sponsorluğunu ve Loggma Digital Energy Solutions da “Big Data” sponsorluğu ile Solar+Storage NX Fuarı’nın önemli katılımcıları arasında yer aldı.

Solar Challenge şampiyonu olmak için 10 takım yarıştı

Solar+Storage NX Fuarı,  01 – 02 Eylül tarihlerinde “Solar Challenge” yarışmasına da ev sahipliği yaptı. 10 Çatı GES Kurulum Ekibi, çatı formatındaki alüminyum konstrüksiyon üzerine 4 adet güneş panelini en kısa sürede monte eden takım olmak için yarıştı. Technicall – Kerem Çilli moderatörlüğünde ve HSA Enerji, Kıraç Metal, Odin Safety sponsorluğunda gerçekleşen renkli ve eğlenceli yarışmanın finalinde Çakır Enerji ve Akaroğlu firmaları yarıştı. Kazanan ve Solar Challenge şampiyonu unvanına sahip olan ekip; kurulumu 7 dakika 50 saniyede tamamlayan Çakır Enerji’den Muhammed Nebi Cankurt ve Mahsun Şahin oldu.

  

2024 Yılı Fuarları için rezervasyonlar yapılmaya başlandı

Solar+Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit için şimdiden bir sonraki yılın çalışmalarına başlandı. Fuarlar ve Zirve’de 3 gün boyunca yoğun tempoda gerçekleşen yüz yüze görüşmeler ve Alım Heyeti Programı sonucunda, bu yıl fuara katılan 137 katılımcı firma, 7-9 Kasım 2024’te İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde uluslararası satın almacılar ve Alım Heyetiyle buluşmak üzere fuar sırasında yerlerini ayırttılar.

Author: Mustafa Fazlıoğlu

Mustafa FAZLIOĞLU;1990 yılı İ.T.Ü Elektrik Mühendisliği Mezunu. Mustafa FAZLIOĞLU 1990 yılından beridir Elektrik Mühendisliğinin yanısıra Teknik Medya’da faaliyet göstermektedir. www.elektrikhaber.com , www.mustafafazlioglu.com.tr, www.guneshaber.net, www.otomasyonhaber.net haber portalları bir Mustafa Fazlıoğlu yapımıdır......